Tren munnmotorikk hver dag

Treningstips

De ulike størrelsene på Letsip® produktene når ulike muskler og gir ulik trening for de ulike muskelgruppene i ansiktet. De største stimuler ofte flere muskler. De minste kan nå en eller bare noen få av de minste musklene i munn, tunge, kinn, lepper, rundt øynene eller rundt nesen. 

 Passiv trening:

  • Letsip® kan brukes som manuelt stimuleringsverktøy for trening av bl. a munnlukke. Åpningene i produktene reduserer muligheten for dannelse av vakuum. For mange munnpustere er det under trening nødvendig å ha en slik åpning for å kunne puste.

  • Trening av munnlukke, stimulering av kinn og all muskulatur som er festet til leppemuskulaturen, (m. orbicularis oris)

  • Anvendes mellom tenner og leppe i inntil 20 min. (tren nesepust, munnlukke, vakuum med tunga).

  • Sikling i kombinasjonen med åpen munn og nedsatt sensorisk følsomhet og/eller oppmerksomhet kan føre til sikling. Tyngdekraften bestemmer, og passiv trening kombinert med å minne vedkommende på å svelge en gang i minuttet har hjulpet mange. Det anbefales å bruke Letsip S-serien fra 10 til 20 minutters varighet flere ganger om dagen, og viktig i sammenheng med påminnelser om å svelge.

  • Letsip®  S-serie kan enkelt trenes med i situasjoner som avis lesing, TV, iPad spill eller lignende stillesittende behagelige aktiviteter. 

  • Noen trenger tilvenning for å holde S-serien i munnen. I de tilfellene starter en med de minste og øker opp til full størrelse. For så gå fra Letsip®  S5 (den største munnskjermen) og ned igjen til S4, S3, S2 og til slutt den minste i serien som er S1, som er den vanskeligste redskapen å holde med leppene.

  • Ved leppetrening må man passe på å ikke stramme hakepartiet (m.mentalis H). Kompenseringer for nedsatt funksjon av overleppen forekommer ofte. Dersom hakepartiet og underleppen følger med anbefaler vi at en kan få noen til å hjelpe til å støtte kjeven og haken med en hånd. Å massere hakepartiet samtidig under treningen kan gi en avslappende effekt for musklaturen som ikke skal være aktiv med i bevegelsen det øves på.

  • Fiksering med overaktivt mellomansikt kan ofte observeres der kjevestabiliteten ikke er god (CP). Her sitter ofte person med stramt smil for å lukke og stabilisere kjeven. Overleppen er da fiksert og ikke aktivt med å lukke munnen. Mange svelger da med å føre underleppen opp mot framtennene i overkjeven. ”Fisert smil” kan føre til skeivutvikling med utvikling av spiss/høy gane. Høy gane kan etter tannfelling føre til at de nye tennene i overkjeven ikke får plass og stikker ut og frem. Munnlukke kan her bli vanskelig. Letsip kan brukes til å trene munnlukke, slakke muskulaturen som er festet på overleppen. Uttøying og slakking av muskelaktivitet med langsomme bevegelser innenfra med Letsip produkter kan være effektivt sammen med trening av kjevestabilitet.  

Mange munnpustere trener lettere med Letsip® produktene da åpningene fører til at de kan puste med munnen når de selv vil.

Letsip®  brukes individuelt i et treningsopplegg tilpasset den enkelte.

Aktiv trening:

Letsip® kan brukes av alle for å øke spenst og styrke. De kan også brukes aktivt som en stimuleringspenn for muskulaturen både utenpå og inn i munnen.

Å stimulere lepper, kinn og tunge med Letsip trigger og gir muskulatur rundt lepper og munn impulser til aktivitet.

Se figur under: Muskulaturen A til H er festet til kjeve og/eller kraniet i den ene enden, og til leppene (m.orbicularis oris) i den andre enden, - forklart på en enkel måte.

Bevegelser og stimulering av tunge, lepper og kinn vil føre til at inaktiv muskulatur kan få impulser uten at der er nevrologisk kontakt med hjernens motoriske senter.

 

Castillo Morales*, figur over viser piler for hvordan hver enkelt muskel beveger seg mot festepunktet, alle utenom H (m.mentalis) som skyver underleppen oppover.

A: Løfter midtre del av overleppen og nesevingene utvides (m. levator labii superioris nasi).

B: Løfter overleppen (m. levator labii superioris).

C: Løfter munnvik (m. levator anguli oris).

D: Løfter munnvik opp og ut (m. zygomaticus minor/major).

E: Drar munnvik ut horisontalt (m. risorius).

F: Drar munnvik nedover (m. drepressor anguli oris).

G: Drar underleppen nedover (m. depressor labii inferioris).

H: Løfter haken og underleppen oppover (m. mentalis).

 

* Castillo Morales-konseptet er en helhetlig nevrologisk rehabiliteringskonsept for barn og voksne med sensorimotoriske, orofacial og kommunikative vanskeligheter.